Doorgaan naar artikel

De Horses & Gifts giftcard, de nr. 1 giftcard als het om paarden gaat

Controle Loslaten!

Controle Loslaten!

De Horses & Gifts Giftcard, dé giftcard voor paardenliefhebbers. Laura en Jeanne hebben het genoegen gehad superleuke gesprekken te mogen voeren met onze verzilveringspunten. Wat maakt deze ondernemers zo uniek in het werk wat zij doen of leveren. Kunnen wij hiervan leren? Een ondernemer in hart en nieren. Gaan voor waar je staat en waar je plezier uithaalt. Wij hebben het verhaal van onze ondernemers mogen opschrijven en kunnen niet wachten deze stap voor stap met jullie te delen. Zo weten jullie als koper van onze giftcard net iets meer, gaaf toch?!

Energie speelt een belangrijke rol

De naam zegt het al, www.bitloosrijden.nl. We hebben het genoegen een leuk gesprek te mogen voeren met Marieke, eigenaresse van Bitloosrijden. Met een kop koffie in onze hand starten we deze ochtend met een open gesprek over de start, de waarom en de toekomst doelen van Marieke.

‘’Het is belangrijk dat het paard een keuze, een stem moet kunnen krijgen’’

Kijkend naar een combinatie kan je zien of iemand de controle pakt, de controle uit handen geeft of simpel weg geen controle heeft over het paard. Er moet meer gekeken worden naar de combinatie, waar ligt de struggle, is het angst om de controle los te laten, wat vind ik moeilijk of wat vind het paard moeilijk. Energie speelt een belangrijke rol in een combinatie, als jouw energie niet in balans is wordt jouw paard ook niet uitgenodigd om zich zelf te ontspannen. Een mooi onderwerp vinden jullie ook niet?!

Met de tijd van tegenwoordig hebben we allemaal een planning, haast en moet ons paard even tussendoor gereden worden. Super zonde natuurlijk, juist ons paard heeft het vermogen ons te laten landen, met twee benen op de grond. Daar gaan we aan werken!

Marieke is al jong overtuigt dat ze wil beginnen met paardrijden. Haar ouders waren hier niet zo heel erg blij mee maar het is gelukt. Ze mag beginnen op de manege, de start van heel veel avonturen. Een avontuur was het zeker, de eerste 3 jaar op de manege gingen niet zonder slag of stoot

’Ik vond het heel erg spannend en eng maar ik wilde zo graag leren paardrijden dus ik zette door. Het omslag punt kwam toen we op ponykamp waren, galop was nogal een drempel voor mij dus deze sloeg ik liever over. Mijn lesgever dacht daar anders over, klap op zijn kont en daar ging ik, in galop! Deze klap op mijn pony zijn kont had ik nodig. Ik kon de controle loslaten en in mijn eigen kracht gaan zitten. Ik durfde mijn pony te vertrouwen’’

Monty Roberts

Na het werken op een springstal komt Marieke in aanraking met Monty Roberts, een andere communicatie. Een communicatie die in zijn uitgangspunt heus hetzelfde is als ieder andere, we willen allemaal een leuk rondje op ons paard kunnen rijden. Monty had echter een andere benadering dan wat tot dan toe geleerd werd. We zoeken naar de uitleg, het probleem en gaan vanuit daar verder werken. Tijdens het werken in een ruitersportwinkel zag ze een bitloos hoofdstel hangen, stukje bij beetje ontwikkelde het gevoel wat nu wel en wat nu niet, wat heeft mijn paard nodig en waarom kan mij dit helpen?

Marieke vertel ons eens wat meer over de verschillende mogelijkheden in het bitloos rijden? Bitloos rijden helpt je om je bewust te worden van je mindset en je spierspanning boven op je paard. Als je gaat schakelen van bit naar bitloos is het fijn om een hoofdstel te kiezen die het meeste lijkt op dat systeem en die de meeste drukverdeling geeft op het paardenhoofd. Het advies is om te starten met een kaakgekruist hoofdstel en van daaruit te kijken of je er tevreden mee bent of dat je nog verder wilt afbouwen in de controle uit oefenen op je paard. De belangrijkste vraag is of je paard op zijn eigen benen loopt of heel erg afhankelijk is van wat jouw ruiterhand doet. Hoe onafhankelijker je paard loopt, hoe meer jij rijdt vanuit je zit en hoe minder er aan controlemiddelen om het hoofd van je paard nodig is.

Druk op de tong

Het is momenteel een veelbesproken onderwerp, wat is nu wel paard vriendelijk en wat niet. Het begint bij de basis, het paard en de ruiter die samen een combinatie vormen. Het paard van Marieke gaf duidelijk aan dat er iets tijdens het rijden niet prettig was en dit uitte het dier door middel van  tandenknarsen.  Door het starten met rijden zonder bit was het tandenknarsen al snel voorbij en gaf dit de combinatie rust in het rijden terug. Maar kan het bitloos rijden voor elke combinatie werken? ‘Het is belangrijk dat we de traditie doorbreken’ een traditie die in stand wordt gehouden door ons als eigenaren of verzorgers van het paard. Als wij kunnen kijken naar het geheel kunnen we ook kijken naar onszelf. Bij het ene paard zal het bitloos rijden goed toegepast worden en bij het andere paard niet. Ligt dit dan aan het paard? Nee, dit is aangeleerd. Traditie en simpel weg moeilijk te veranderen, maar we proberen het wel.

Afwisseling zou goed zijn voor mens en dier, goed kijken naar je eigen lichaam en het lichaam van jouw paard. Met druk op de tong heeft het paard minder vrijheid in het achterbeen. De afwisseling zou hier een goede start in zijn, zodat het paard, zowel de hulpen kan ervaren met als zonder een bit. Zo ervaart de ruiter ook wat prettig werkt voor de combinatie.

De controle aan jouw paard geven

Speciaal voor jullie een super gave aanbieding op deze cursus!

Deze mini cursus geeft je meer informatie in alle wirwar van verschillende bitloze hoofdstellen en hoe je de overstap van bit naar bitloos makkelijk kan maken voor jou en je paard.

Durf jij de controle los te laten en je ruiter skills onder de loep te nemen?

Volg dan nu de mini voor € 5,00 in plaats van € 15,00